Samen Inclusief Meet-Up – Week tegen Racisme en Discriminatie 2024

Interlevensbeschouwelijk Overleg Zoetermeer (ILOZ) • 5m
Scroll

Inclusie, discriminatie, uitsluiting en racisme. Het klinkt misschien nogal vaag, maar dit zijn thema’s waar we allemaal op één of andere manier mee te maken hebben. Iedereen moet erbij kunnen horen, ongeacht je afkomst, huidskleur, religie, sociale klasse, opleidingsniveau, seksuele geaardheid of gender. In de realiteit is dat vaak anders. Maar hoe maak je dat bespreekbaar, vooral als je het niet herkent?

Tijdens de Week tegen Racisme en Discriminatie vragen we aandacht voor deze onderwerpen. Deze week is in het leven geroepen nadat de Verenigde Naties in 1966, 21 maart tot de Dag tegen Racisme had verklaard. De aanleiding hiervoor was de beschieting op anti-apartheidsdemonstranten in het Zuid-Afrikaanse Sharpville in 1960. Sindsdien wordt wereldwijd aandacht besteed aan deze dag. Zeker nu dat het thema zo actueel blijkt in onze samenleving. 

Daarom heeft Stichting iDb, in samenwerking met de gemeente Zoetermeer en lokale partners. in 2024 de Samen Inclusief Meet-Up georganiseerd. Tijdens deze bijzondere avond vol workshops, games, muziek en dans zagen we ruimte voor verschil, inspirerende gesprekken en het vormen van nieuwe connecties. De, soms heftige, thema’s kwamen moeiteloos ter sprake en de jongeren uit Zoetermeer zijn met een empowered gevoel weer vertrokken. Zo gaf een jongere aan nieuwe vrienden te hebben gemaakt en is een ander speciaal terug gekomen om de sprekers en organisatoren te bedanken voor deze avond. 

Tekst gaat verder onder de foto's.

Ingang van het Entree gebouw met Stichting iDb banner

Fijn dat je er bent! Ingang van het Entree-gebouw met Stichting iDb-banner.

Openingwoord Meet-Up door wethouder

Openingswoord wethouder Ingeborg ter Laak en acteur Mahfoud Mokkadem (in de leeshoek van Forum bibliotheek Zoetermeer).

Een dank aan alle betrokken partners en andere personen en organisaties voor hun inzet tijdens dit evenement, namelijk Gemeente Zoetermeer, Dennis de Getrouwe, Mahfoud Mokkadem, Ricardo Zoutenbier, COC Haaglanden, Bibliotheek Forum Zoetermeer, Stichting Niet Alleen, Stichting ILOZ en Gro-Up.

Jongeren treden op na workshop positief muziek maken

Jongeren treden op na workshop 'Positief muziek maken'.

Jongeren in debat

Jongerendebat ILOZ.

Medewerker COC/GSA bij stand

Stand COC/ GSA (met button maker).

gamende jongeren

Inclusie games.

Spreker lezing met deelnemers

Lezing 'Ik Kom Eraan!'

jongeren in gesprek

Spontaan ontstaan gesprek, open en met ruimte voor verschil.

 


Wil je ervaren discriminatie (anoniem) melden? 
Dat kan via Discriminatie.nl

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden