Opening Fototentoonstelling 'Komt een mens bij de dokter'

2m
Scroll

Op 11 juli 2024 is de Tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ in Zoetermeer officieel geopend door wethouder, Veronique Frinking, en locatiedirecteur van het HagaZiekenhuis Zoetermeer, Maj-Britt van Raalte, bij de parkeerplaats aan de Dorpsstraat. De reizende fototentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ vertelt verhalen van mensen die door schaamte, onwetendheid en verkeerde aannames lang niet altijd de zorg krijgen die ze nodig hebben.

“Het ziekenhuis hoopt dat de tentoonstelling een open gesprek tussen zorgverlener en patiënt stimuleert. Want als de zorgverlener de mens achter de patiënt leert kennen, helpt dat om een betere diagnose stellen en gerichter te behandelen. De verhalen van de geportretteerden in de tentoonstelling ‘Komt een mens bij de dokter’ laten zien hoe belangrijk inclusieve zorg is”, vertelt Maj-Britt.

Diversiteit in de gezondheidszorg

Iedereen is anders, zo ook elke zorgvraag. Een zorgverlener, zoals een huisarts of een psycholoog moet genoeg kennis hebben over diversiteit en zich daarvan bewust zijn. Als je naar een zorgverlener gaat, wil je zo goed mogelijk worden geholpen. Toch laat deze tentoonstelling zien dat dit niet altijd vanzelfsprekend is.

Verschillen

De gezondheidszorg is van oorsprong gebaseerd op onderzoek naar het lichaam van een witte hetero man. Deze historische kennis is niet altijd op iedereen van toepassing. We verschillen namelijk op vele vlakken van elkaar. Door deze verschillen hebben sommige groepen een groter risico op bepaalde gezondheidsklachten dan anderen.

19 verhalen

In het HagaZiekenhuis en bij de parkeerplaats aan de Dorpsstraat kun je 19 verhalen lezen. Uit Maxine’s verhaal blijkt bijvoorbeeld dat hartinfarcten bij vrouwen vaker niet herkend worden dan bij mannen. En voor mannen met een depressie is het vaak lastig om de juiste hulp te vragen, vertelt Bart. Terwijl ADHD of een autismespectrumstoornis bij vrouwen vaker over het hoofd worden gezien, vertellen Carly en Birsen. Kai, Nanoah, Jess en Louisa vertellen over onbegrip en vooroordelen. Zo werd er geen rekening gehouden met hun gewenste aanspreekvormen of hun identiteit.

Alliantie Gezondheidszorg op Maat

COC Nederland, Rutgers en WOMEN Inc. zijn in 2018 de Alliantie Gezondheidszorg op Maat gestart. Zij maken het publiek, de eerstelijns zorgsector en de overheid bewust van de rol die sekse, gender en seksuele oriëntatie spelen bij aandoeningen en de behandelingen ervan. Zodat iedereen in de toekomst kan rekenen op passende zorg.

De tentoonstelling is van 3 tot 24 juli te zien bij de parkeerplaats aan de Dorpsstraat in Zoetermeer en in het HagaZiekenhuis in Zoetermeer. 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden